Halt is er ook voor digitale pestkop

29-7-2015

Veel jongeren gebruiken sociale media. Er zit ook een minder leuke kant aan, merkt Halt.

Pesten via sociale media, het verspreiden van naaktfoto’s op internet: het zijn nieuwe beleidsterreinen voor Halt.

„Jongeren zijn minder op één plek. Ze verspreiden zich sneller, en ontzettend veel gebeurt via de sociale media”, zegt Rinske Janssen, beleidsmedewerker bij Halt Gelderland.

Ook minder leuke dingen gebeuren via Whatsapp en Facebook. „We krijgen ook te maken met digitaal pesten. We hebben al eens een zaak gehad met een jongen uit groep 8 die digitaal gepest was. Omdat het anoniem voelt, zeggen kinderen heel heftige dingen via de sociale media.”

Ook sexting en de gevolgen daarvan komen op het pad van Halt. Jongeren sturen tegenwoordig vrij gemakkelijk erotische foto’s van zichzelf, gemaakt met hun telefoon, naar anderen. Dit heet sexting, een woord dat is afgeleid van sex en texting (het versturen van een tekstbericht). Een meisje stuurt zo’n foto bijvoorbeeld naar haar vriendje. Janssen: „Het komt voor dat het vriendje de foto’s online zet als de verkering uitgaat. En dat kan natuurlijk niet. Zulke zaken komen ook hier terecht. De aanklacht luidt dan smaad.”


Een andere tendens is dat er de laatste jaren steeds zwaardere gevallen bij Halt terechtkomen. „Het gaat dan bijvoorbeeld om mishandeling of vernieling met zwaardere schade”, zegt Linda Timmerhuis, teammanager bij Halt Gelderland. „Zulke zaken gingen vroeger naar het Openbaar Ministerie. Nu komen ze vaak bij ons terecht, zeker als het gaat om first offenders (jongeren die voor het eerst een misdrijf begaan, MP).

De gedachte achter Halt is dat jongeren die fouten maken, gestraft moeten worden, maar dat ze ook van hun fout moeten leren. Timmerhuis: „Het pedagogische aspect staat voorop.”

Vroeger bestond een Halt- straf standaard uit een gesprek en een taakstraf, bijvoorbeeld buiten papier prikken. „Tot Bureau Beke uit Arnhem (onderzoek naar veiligheid en criminaliteit, MP) onderzoek deed naar onze werkwijze. Het bleek efficiënter te kunnen”, zegt Janssen. „Sindsdien voeren we diverse gesprekken, en worden de ouders er altijd bij betrokken. Ook moet de dader excuses aanbieden aan de benadeelde en een leeropdracht maken. Dat werkt veel beter. Er worden nog wel taakstraffen uitgedeeld, maar alleen als er een relatie is met het gepleegde feit. Een meisje dat iets gestolen heeft uit een winkel, gaat een paar uur in die winkel werken.”


Ook jongeren die problemen hebben veroorzaakt door alcohol en schoolverzuim komen vaker bij Halt terecht. Timmerhuis: „Niet per se omdat er meer gedronken en verzuimd wordt, maar omdat de maatschappij wil dat die zaken worden aangepakt.” Nieuw is ook dat soms hele groepen gezamenlijk een Halt-straf krijgen. Janssen: „Vroeger kregen jongeren uit een overlastgevende groep individueel een straf. Nu krijgen we zo’n groep in zijn geheel binnen. Dan gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kunnen jullie, door je gedrag aan te passen, als vriendengroep bij elkaar blijven en op straat blijven hangen, zonder overlast te veroorzaken. Dat gaat hartstikke goed.”

Bron: De Gelderlander