Terug naar overzicht
24 augustus 2021 Sportveiligheid

“Ik heb eigenlijk weinig met sport”

Een gesprek met Olga Doesburg, vakspecialist Halt en Sport

Ik heb eigenlijk weinig met sport,’ lacht Olga. Toch is ze razend enthousiast over haar functie als vakspecialist Halt en Sport bij team Noord-Holland en Midden-Nederland. ‘Ik vind juist het gedrag in een sportvereniging interessant. Een vereniging is een kleine maatschappij op zich.Wat vind je zo leuk aan Halt en Sport?

Het leuke aan de trainingen is dat je echt bezig bent om een gedragsverandering teweeg te brengen en dat je jongeren bewust maakt van wat boosheid en agressie met hen doet. Zeker als je ziet dat jongeren op een gegeven moment beseffen: “Juist omdat ik me laat gaan, verlies ik de controle en kan dit in het voordeel werken van de tegenstander”. Dat blijf ik interessant vinden.

Wat zijn je precieze taken?

De standaardtaken zijn het monitoren van zaken en contacten onderhouden. Voor de collega’s in je gebied, relatiemanagers en voor de KNVB ben ik de contactpersoon. Het seizoen was door corona erg rustig. Daarom zijn we de laatste tijd ook veel bezig met evaluatie, reflectie en doorontwikkeling. Zo hebben we een vragenlijst uitgezet onder medewerkers om te kijken hoe ze de training Sport en Gedrag ervaren, wat goed werkt en wat er beter kan.

En wat staat ons nog meer te wachten met de trainingen?

We willen voor het nieuwe seizoen de leeropdracht over discriminatie klaar hebben. Omdat we niet volledig gespecialiseerd zijn in discriminatie, hebben we hiervoor externe organisaties benaderd, zoals Radar en de Anne Frank Stichting. Op deze manier werken we samen om de leeropdracht mooi vorm te geven. We hopen dat dit uiteindelijk Halt-breed kan worden ingezet, voor zaken die te maken hebben met discriminatie en racisme.

Ook heb ik onlangs scenario’s beschreven voor een mogelijke samenwerking met de Dienst Justitiële Inrichtingen. Zij hebben een programma, Inside, waarbij de inrichting samenwerkt met lokale voetbalclubs. Gedetineerden krijgen in hun eindtraject de mogelijkheid krijgen om te trainen met de club en normen en waarden te leren. Het zoeken en vormgeven van samenwerkingen is dus ook een belangrijk onderdeel binnen Halt en Sport.’

Ik werk samen met Regilio Edhard, een Halt-medewerker die enorm gepassioneerd is over voetbal, aan een teaminterventie. Hij heeft een enorme expertise en heeft zelf ook een voetbalschool. Ik focus mij dan op het onderdeel theorie en gedrag en hij vertaalt dit naar de voetbalpraktijk, om echt tot de jeugdspelers door te dringen. We vullen elkaar hier heel mooi aan. Van dat soort dingen krijg ik ontzettend veel energie.

Meer informatie over de trainingen Sport en Gedrag staat op: https://www.halt.nl/samenwerken-met-halt/sport

A 19067956kopie
Delen via: