Meeste Halt-straffen vuurwerkoverlast in grote gemeenten

30-12-2013

In gemeenten met meer dan 50.000 inwoners worden meer jongeren na vuurwerkoverlast naar Halt gestuurd dan in de kleinere gemeenten. In die grote gemeenten krijgen 3,3 personen per duizend jongeren tussen de twaalf en achttien jaar een alternatieve straf bij Halt. In kleinere gemeenten zijn dat er 2,0. Dat blijkt uit cijfers die nu.nl opvroeg bij Halt vanaf de jaarwisseling 2004-2005.

Ons kent ons

"Wij zien dat jongeren uit kleine gemeenten vaak naar grotere gemeenten gaan om oudjaarsnacht te vieren", aldus een woordvoerster van Halt. "De overtreding wordt geregistreerd in de gemeente waar die plaatsvond." Als mogelijke verklaring voor het relatief lage aantal doorverwijzingen in kleine gemeenten voert ze daarbij aan: "Daar zie je vaak een ons-kent-ons-cultuur. Ouders worden eerder aangesproken op de overtredingen van hun kinderen dan dat er naar de politie wordt gestapt." 

In kleine gemeenten zijn de aantallen soms ook relatief hoog. Zo blijkt uit de cijfers dat de drie gemeenten die de meeste jongeren naar Halt verwijzen, juist minder dan 50.000 inwoners tellen. Soest (45.494 inwoners) voert de lijst aan en stuurde sinds 2004 gemiddeld zo'n 9,3 overtreders per duizend jongeren door. Per jaar komt dat neer op 33 jongeren in totaal. De laatste jaren is in Soest een flinke daling van het aantal verwijzingen. De Brabantse gemeente Baarle-Nassau (6.697 inwoners) volgt met 8,8 jongeren per duizend, en in Beverwijk (40.087) zien 8,6 jongeren per duizend Halt van binnen.

Rotterdam

In Rotterdam worden met 293 jongeren jaarlijks gemiddeld de meeste personen naar Halt doorgestuurd. Amsterdam zit daar fors onder met gemiddeld 86 personen.
Halt vermoedt dat de prioriteit voor vuurwerkoverlast in Rotterdam hoger is. "Agenten worden door ons voorgelicht over overlast. Ook heeft elk district in die regio zijn eigen vuurwerkcoördinator", zegt de woordvoerster.
Een woordvoerder van de Rotterdamse politie heeft geen goede verklaring voor het hoge aantal Halt-verwijzingen in die stad. "De inzet van politie en Openbaar Ministerie is zoveel mogelijk gericht op directe afhandeling. Voor minderjarigen is dat Halt en voor meerderjarigen lik-op-stuk."

Daling

Het totaal aantal jongeren in Nederland dat naar Halt wordt doorverwezen vanwege vuurwerkoverlast, daalt fors sinds 2006. In dat jaar werden nog 4.337 personen doorverwezen in 2012 waren dat er nog maar 1.422. Halt heeft geen duidelijke verklaring voor die daling. "Wellicht worden lichte overtredingen tegenwoordig afgedaan met lichtere straffen." 

Halt-straf vuurwerk

Een jongere die vuurwerkoverlast veroorzaakt en gepakt wordt door de politie, kan voor dat feit bij Halt terechtkomen. Een straf bij Halt bestaat onder meer uit drie gesprekken, waarin de overtreder samen met de ouders en een Halt-medewerker over de overtreding praten. Ook kan er een schadevergoeding geregeld worden en soms is er ook nog sprake van een werkstraf. De jongeren moeten persoonlijk excuses maken aan het slachtoffer. "Dan pas zien jongeren de gevolgen van hun daad", meent Halt.

Bron: Stichting Halt