Succesvolle pilot voor jonge cybercriminelen

2-2-2018

Als pilot in Noord-Nederland kregen twee jongens van 14 en 15 jaar een nieuwe Halt-interventie voor cybercrime opgelegd.

De oudste had de site van een webshop gehackt. De jongste had een DDoS-aanval op het netwerk van zijn school uitgevoerd. Dat zorgde ervoor dat het netwerk van de school tijdelijk plat lag. In het pilotproject 'Yoda' werden de jongeren door het maken van leeropdrachten en het voeren van gesprekken met een Halt-medewerker geconfronteerd met wat zij hebben gedaan en wat de gevolgen waren. Maar daarnaast moesten de jonge hackers als onderdeel van de Halt-interventie bij een IT-bedrijf werken waar ze hun computertalent op een positieve manier inzetten.

Samenwerking

De pilot is een initiatief van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, de Raad voor de Kinderbescherming  en Halt. Ze hebben daarin de samenwerking gezocht met drie noordelijke ICT-bedrijven, waaronder Insite Security in Groningen.

Straf

De jongens werden door de politie van school gehaald en moesten hun computers inleveren. Daarna kregen zij als opdracht een beveiligingsplan en een sollicitatiebrief te schrijven. Hun werkstraf moesten zij uitvoeren bij de deelnemende ICT-bedrijven. Dit gebeurde tijdens de vakantie. De begeleider van Insite Security heeft aangegeven dat deze vorm van werkstraf zeker indruk op de jongens heeft gemaakt. Zij vonden het een geweldige ervaring, maar hebben het wel degelijk als straf ervaren.

Evaluatie
Alle partijen zijn positief over de nieuwe pilot. Het Openbaar Ministerie wil dit jaar extra inzetten op cybercriminaliteit en het project Yoda zal daarin worden meegenomen. En ook Halt gaat de mogelijkheden onderzoeken om de pilot landelijk uit te voeren.

Bron: Halt