Van der Steur wil chatten met kind strafbaar maken

29-2-2016

Minister Van der Steur vindt dat via internet met een kind over seks chatten, strafbaar moet worden. Hij wil de zedenwetten aanpassen om kinderen beter te beschermen tegen nieuwe digitale vormen van seksueel misbruik. Ook seksuele afpersing via internet, het zogeheten sextortion, moet verboden worden bij wet.

Aanleiding is een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, die constateerde dat veel juristen niet uit de voeten kunnen met de huidige zedenwetgeving. In de nieuwe opzet moeten de verschillende vormen van digitale ontucht met kinderen een duidelijke plaats krijgen. 

De minister wil zijn plannen komend najaar uitgewerkt hebben, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Gevolgen ingrijpend

Volgens Van der Steur kunnen de gevolgen voor slachtoffers ingrijpend en langdurig zijn. Digitaal misbruik kan uiteindelijk leiden tot daadwerkelijk misbruik. Als een kind in een belevingswereld wordt getrokken waar het niet in thuis hoort, vindt de minister dat een straf op zijn plaats is. 

Ook iemand dwingen tot seksueel gedrag door te dreigen naaktfoto's of filmpjes openbaar te maken moet strafbaar worden. Als er geld of goederen geëist worden is vervolging nu al mogelijk. Ook wraakporno, waarbij het vooral gaat om het besmeuren van iemands eer of goede naam, is nu al strafbaar.

Van der Steur onderzoekt of er een Halt-straf kan worden ontwikkeld voor jongeren die zich schuldig maken aan sexting, het verspreiden van pikant beeldmateriaal of seksueel getinte berichten via mobiele telefoons.

Zie ook: Verspreiders van naaktfoto's naar Halt

Bron: nos.nl