Waarom naar Halt?

Jongeren komen bij Halt terecht omdat ze een grens hebben overschreden. Ze hebben bijvoorbeeld een afvalbak vernield, gespijbeld of een winkeldiefstal gepleegd.

Dit lijken lichte vergrijpen, maar al deze delicten zorgen voor grote maatschappelijke schade en verloedering. Bovendien hebben veel mensen er last van. Als hun overtredingen niet worden aangepakt, kan er bij deze jongeren de indruk ontstaan dat het allemaal niet zo erg is. Dan bestaat het risico dat het van kwaad tot erger gaat: kleine incidentele delicten kunnen overgaan in een vast patroon van grensoverschrijdend gedrag en het overtreden van wetten. Op dat moment is het al moeilijker te bestrijden. Het is dus belangrijk om dit soort jeugdcriminaliteit in een vroeg stadium goed aan te pakken.

Dat doen we door jongeren leeropdrachten te geven, gesprekken te voeren en door ook de ouders bij het traject te betrekken. Een Halt-straf zorgt er voor dat jongeren hun verantwoordelijkheid leren nemen na de schade die ze hebben veroorzaakt. De interventie is ook in het belang van de jongere: op deze manier voorkomt hij een justitiƫle aantekening.