Jongerenparticipatie

Panel

“Wat vinden jongeren er eigenlijk van?” Dat is de vraag die we ons bij Halt steeds vaker stellen. Halt vindt het belangrijk om de stem van jongeren te horen en heeft daarom sinds 2020 een jongerenpanel.

In het Halt-jongerenpanel zitten jongeren (van 14 tot 20 jaar) met verschillende achtergronden uit heel Nederland. Maandelijks geven zij hun mening en advies over onderwerpen zoals wapens en geweld, drank en drugs en cybercriminaliteit. Ook over de voorlichtingen van Halt en over het Halt-traject. Het jongerenpanel werkt in gemeenschappelijke bijeenkomsten zowel online als fysiek, met vragenlijsten en via WhatsApp. Ook vragen we jongeren om mee te gaan naar werkbezoeken, bijvoorbeeld met leden van de Tweede Kamer.

Meld je aan voor het Halt-jongerenpanel

Wil jij je inzetten voor de 15.000 jongeren die per jaar te maken krijgen met een Halt-traject en de meer dan 200.000 jongeren die op school les van Halt krijgen?

 • Ben je tussen de 14 en 20 jaar?
 • Ben je geïnteresseerd in het werk van Halt?
 • Heb je zelf ervaring met Halt? Bijvoorbeeld via een spreekuur, Halt-straf of een voorlichting?
 • En ben je bereid om gevraagd en ongevraagd je advies te geven?

Meld je dan aan voor het Halt-jongerenpanel.

Wat krijg je hiervoor terug?

 • Je krijgt per jaar een vergoeding van €150 bij volledige inzet en aanwezigheid bij minimaal 5 bijeenkomsten per jaar.
 • Je werkt aan je toekomst en je bouwt aan je CV.
 • Je krijgt training om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
 • Je ontmoet nieuwe mensen en bouwt aan je netwerk.

Lijkt je dit leuk? Meld je aan. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Klik hier voor het aanmeldformulier


.

Panel2

Bijzondere activiteiten van het jongerenpanel

Een van de hoogtepunten voor het jongerenpanel was het bezoek koningin Maxima aan Halt in Rotterdam, in september 2021. Bekijk hier het videoverslag.

Een ander hoogtepunt was een van een spoken word voordracht van een aantal jongeren tijdens de Halt-dag in mei 2022. Bekijk hier de video.

Onderzoek

Wat speelt er onder jongeren? Om hier antwoord op te krijgen, ontwierp ons Halt-jongerenpanel met het Verwey-Jonker instituut een vragenlijst. Deze verspreidden we onder jongeren in de Halt-interventie. Deelname was vrijwillig, 57 jongeren vulden de lijst in.

 1. Het grootste risico’s dat het jongerenpanel ziet, is het gebruik van drugs en alcohol. Sinds Corona gebeurt dit volgens hen meer thuis, omdat feestjes niet doorgaan. Ook jongeren die de vragenlijst invulden, benoemt drugsgebruik als het grootste probleem waarmee leeftijdsgenoten worstelen.
 2. Het jongerenpanel maakt zich zorgen het delen van naaktfoto’s (‘nudes’) op socials. Vooral omdat meisjes hiermee gechanteerd kunnen worden. 61% van de jongeren die de vragenlijst invulden wordt dagelijks, wekelijks of maandelijks geconfronteerd met een naaktfoto. 
 3. Het jongerenpanel maakte zich ook zorgen over messenbezit: “Als de trend gezet is dat mensen messen dragen, moet jijzelf ook wel”.14% van de respondenten draagt wel eens een mes, één op de drie jongeren kent iemand die een mes draagt.

Lees hier meer uitkomsten van het onderzoek.

Dit was een experiment. 57 ingevulde vragenlijsten is te weinig om uitspraken te doen over alle jongeren. Vanaf 2022 wil Halt met ons jongerenpanel en met een grotere populatie trendjournaals maken.