Sport

Sporten is leuk en levert prachtige momenten op voor sporters en supporters. Maar ongewenst en grensoverschrijdend gedrag is ook te zien op en rond de sportvelden. Denk aan een scheidsrechter die wordt lastiggevallen, een sporter die te agressief speelt of een supporter die in het vuur van de wedstrijd alle grenzen overschrijdt. Halt werkt samen met sportbonden, -verenigingen en gemeenten aan een veilig en positief sportklimaat.

Trainingen Sport en Gedrag

Halt voert als tuchtmaatregel voor de KNVB de trainingen Sport en Gedrag uit met jonge voetballers die een overtreding op of rond het veld hebben begaan. Via het tuchtrecht hebben zij als straf gekregen dat ze een aantal wedstrijden niet meer mogen spelen. Als een speler de training bij Halt goed afsluit, wordt een deel van de uitsluiting omgezet in een voorwaardelijke straf. En staat de jongere eerder weer op het veld. Halt voert de trainingen Sport en Gedrag uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Omdat elke jongere de mogelijkheid zou moeten krijgen om te leren van zijn fouten, is de ambitie om deze tuchtmaatregel uit te rollen binnen meerdere sportbonden in Nederland.

Andere interventies

De training Sport en Gedrag hoeft niet alleen als straf opgelegd te worden. Een vereniging kan jongeren met onsportief gedrag de training ook laten volgen, om te voorkomen dat het probleemgedrag verder uit de hand loopt. Als er problemen zijn in een team kan Halt de teamaanpak Controle is winnen inzetten. Wanneer er sprake is van een conflict tussen twee teams kan de Halt-aanpak Herstel en bemiddeling eraan bijdragen dat de sportieve relatie hersteld wordt. Tot slot biedt Halt de presentatie Gedrag, respect en sportiviteit aan voor jeugdteams. Deze training maakt jongeren op een interactieve manier bewust van hun gedrag en brengt het gesprek hierover op gang.

Delen via: