Alcohol- en drugsgebruik

Het gebruik van alcohol en drugs is gevaarlijk voor de gezondheid van jongeren. Bovendien lopen ze het risico om verslaafd te raken wanneer ze het vaak gebruiken. Ook vervagen grenzen, waardoor ze schade kunnen aanrichten aan hun omgeving. Denk aan geluidshinder voor de buurt, vernielingen of uitgaansgeweld. Ook kunnen jongeren zich agressief gaan gedragen.

In Nederland mag je, als je jonger bent dat 18 jaar, geen drugs bij je hebben. Ook mag je geen alcohol kopen of bij je hebben in de openbare ruimte. Toch is de verleiding vaak groot. Jongeren experimenteren, willen erbij horen of stoer doen. Maar het is niet voor niks verboden, want voor jongeren is het gebruiken van alcohol of drugs gevaarlijk. Omdat het lichaam van jongeren nog niet volgroeid is, is het extra gevoelig voor middelengebruik. Hoe wijs je jongeren op de schadelijke gevolgen van alcohol- en drugsgebruik?

Onze aanpak

Wanneer jongeren met alcohol of drugs worden betrapt, krijgen zij een Halt-straf. Samen met hun ouders bespreken we de situatie en zoeken we ook naar een oplossing voor het alcohol- en drugsgebruik. Wij maken gebruik van speciale leeropdrachten over alcohol- en drugsgebruik. Ook werken we samen met lokale verslavingszorgorganisaties. De jongere moet dan op gesprek bij de preventieve afdeling van de verslavingszorg als onderdeel van de Halt-straf. Als de Halt-medewerker denkt dat een jongere verslaafd is, kan Halt in overleg met ouders en jongere doorverwijzen voor verdere hulp van verslavingszorg. Dit kan ook wanneer het middelengebruik problematisch is, maar er nog geen sprake is van een verslaving.

Evenementen

Bij een evenementen en feesten, zoals carnaval en kermissen, kunnen gemeenten tijdelijk een Halt-loket inzetten. Halt-medewerker zijn dan tijdens het evenement aanwezig. Wanneer de politie of een Buitengewoon Opsporingsambtenaar een jongere oppakt voor alcohol- of drugsgebruik, gaat de Halt-medewerker gelijk met de jongere in gesprek en maakt afspraken over de Halt-straf.

Wat levert het op?

Door jongeren op tijd de gevolgen en gevaren van alcohol- en drugsgebruik in te laten zien, moedigen we ze aan om geen drug of alcohol te gebruiken. Hierdoor neemt ook de kans af dat zij onder invloed overlastgevend en strafbaar gedrag vertonen. Ook bouwen we aan een stevig vangnet om de jongeren heen door ouders te ondersteunen in hun rol, voor het geval het toch mis dreigt te gaan.

De confrontatie

De confrontatie is een samenwerking tussen de politie en Halt. Hierbij filmt de politie met bodycams jongeren die te veel hebben gedronken of zich misdragen hebben tijdens het uitgaan. Later bekijkt de politie, samen met de jongere, zijn ouders en een Halt-medewerker de opnames terug. Dit maakt het gesprek bij Halt daarna makkelijker, omdat de Halt-medewerker kan terugvallen op de reacties van de ouders en de jongere op de beelden. De beelden worden na het bekijken direct weer verwijderd. Kijk voor meer informatie naar een kort filmpje over ‘De confrontatie.

Delen via: