Cyber

Jongeren worden steeds behendiger met computers en het internet. Naast alle goede kanten en kansen die dit hun kan bieden, kunnen zij hun computertalenten ook negatief inzetten. Bijvoorbeeld voor het online inbreken in een webshop of het hacken van een schoolsysteem. Vaak zijn jongeren zich niet bewust van de gevolgen die dit kan hebben.

Onze aanpak

Daarom heeft Halt samen met verschillende instanties, waaronder het Openbaar Ministerie, politie, Reclassering en IT-bedrijven, de cyber-interventie Hack_Right ontwikkeld. Deze aanpak voor cyberveiligheid wordt aangeboden aan cyberdaders tussen de 12 en 23 jaar. Jonge hackers die een Halt-interventie krijgen opgelegd, worden niet alleen geconfronteerd met hun daden, maar kunnen ook aan het werk worden gezet bij een IT-bedrijf. Naast de reguliere onderdelen van de Halt-interventie, namelijk reflecterende gesprekken, leeropdrachten maken, het betrekken van ouders en excuus en herstel, volgen de jongeren dus een training bij een IT-bedrijf.

Wat levert het op?

Met het project Hack_Right hoopt Halt naast recidive voorkomen ook talent op een positieve en nuttige manier te ontwikkelen. De leerdoelen van deze cyber-interventie zijn onder meer de kennis vergroten over regels van veilig online gedrag en jongeren bewust maken van de gevolgen van hun gedrag. Door de training bij een IT-bedrijf zijn jongeren ook actief bezig met hun toekomst. Op deze manier kan een strafbaar feit worden omgebogen naar het stimuleren van positief gedrag.

Nieuwsbericht NOS over Hack_Right

Nieuwsbericht DvhN over Hack_Right